Waar jouw barbecue start!

Overgebleven vlees van de bbq invriezen? Ja dat kan!

Als het lekker zomers weer is gaan er heel veel mensen barbecueën. Geef je zelf een barbecue dan is het soms lastig om in te schatten wat je daarvoor precies in huis moet halen. Dit komt omdat het niet altijd even makkelijk is om te berekenen hoeveel eten je per persoon nodig hebt.

Het hoofdmenu bij een barbecue is natuurlijk vlees. Het komt dus vaak voor dat je een flinke portie vlees overhoudt omdat je net wat te veel hebt ingeslagen. Over het algemeen eten we ongeveer 400 gram vlees op een barbecue. 

Dit komt neer op zo’n 3 stukken vlees per persoon. Wil je dus zeker weten dat je genoeg hebt voor al je gasten dan kan je gerust nog wat extra vlees kopen. Je kan dit namelijk gewoon invriezen.

Belangrijk: bewaar het vlees veilig

Om ervoor te zorgen dat het vlees goed van kwaliteit blijft kan je het beste het vlees in de koelkast bewaren tot je het op de barbecue legt. De beste koelkasttemperatuur om vlees te bewaren is tussen de 2 en 5 graden. De beste plaats is onderin de koelkast.

Vind je het toch fijner om het vlees in de buurt van de barbecue te hebben, leg het dan vooral niet in de zon.  Dek het bij voorkeur goed af en bereidt het zo snel mogelijk. Je kan natuurlijk ook een koelbox gebruiken om het vlees in te leggen.

Vlees invriezen

Als je klaar bent met de barbecue en is er nog vlees overgebleven, kan je dit prima invriezen. Hierbij geldt wel dat het vlees niet al te lang buiten de koeling is geweest. Vlees wat wordt ingevroren moet snel kunnen bevriezen.

Indien dit niet het geval is, dan zullen de sappen in het vlees kristallen gaan vormen. Hierdoor wordt de structuur van het vlees beschadigd. Waar je verder nog goed op moet letten is hoe lang je het vlees in de vriezer goed kan houden. Gekruide vleessoorten zoals worstjes en hamburgers zullen sneller hun smaak verliezen dan vlees wat niet gekruid of gemarineerd is.

Dit is namelijk afhankelijk van het soort vlees. Ook de kwaliteit van je vriezer speelt een belangrijke rol. Het voordeel van vlees na afloop van de barbecue in te vriezen is dat je op die manier een voorraad hebt. Mocht het ineens weer mooi weer worden dan kan je hiermee spontaan een barbecue organiseren zonder dat je hier veel vlees voor hoeft in te slaan.