Waar jouw barbecue start!

Alles wat je moet weten over verschillende soorten houtskool

Als je graag in de zomer naar buiten gaat om de barbecue aan te zetten dan weet je vast en zeker wel wat houtskool is. Het is hout dat wordt verbrand met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Hierdoor ontleed en verdampt al het water en andere onnodige bestanddelen. Zo blijft houtskool over. Deze houtskool wordt vervolgens gebruikt om de barbecue mee aan te steken. Er zit echter een verschil tussen de soorten houtskool en de kwaliteit. Met de verkeerde houtskool kan het bijvoorbeeld zijn dat je eten niet even gaart. 

De kwaliteit van houtskool bepalen

Een van de belangrijkste invloeden op de kwaliteit van houtskool is het koolstofpercentage. Hoe hoger dit percentage is, hoe puurder en zuiverder de houtskool is tijdens de verbranding. Niet pure houtskool kan namelijk zorgen voor een ander smaakje in je vlees of een nare geur. Houtskool met een laag koolstofpercentage heeft bijvoorbeeld een petroleumachtige geur. Dit komt door een slechte verwerking tot houtskool. 

Houtskool van goede kwaliteit kan je gemakkelijk herkennen. Ongebruikt mag de houtskool geen geur hebben. Ook verschilt de grootte van de verschillende stukken. Houtskool met allemaal kleine stukjes zorgt tijdens de verbranding ervoor dat er weinig luchtgangen zijn waardoor er een slechte of geen verbranding ontstaat. 

De soorten houtskool zijn op te delen in twee groepen. De zachte houtskool is gemaakt van bomen zoals Acacia, berk, eik, beuk en meer. Deze zachte houtskolen gaan makkelijker aan maar branden minder lang. Als je een avondje in de achtertuin wilt gaan barbecueën met je vrienden of familie zijn deze kolen vaak genoeg, omdat ze wel een paar uur meegaan. Goede zachte houtskool geeft een neutrale rookgeur aan je producten en geeft de klassieke barbecue smaak mee. Ook kan je echter kiezen voor harde houtskool.

Hardere houtskool soorten van bomen zoals eucalyptus marabu, witte steeneik of quebracho gaan een stuk minder makkelijk aan maar branden een stuk langer door. Dit type houtskool is ideaal voor slow cooking, omdat ze langer op een stabiele temperatuur gehouden kunnen worden. Ook voor het bereiden van pizza’s wordt dit type houtskool veel toegepast. Harde houtskool geeft je ook weer een net andere smaak en ervaring tijdens het barbecueën. 

Afhankelijk van het type barbecue is het misschien fijner om een bepaalde soort houtskool te gebruiken tegenover een andere. Dit is echter sterk afhankelijk van je voorkeuren en het type gerecht dat je gaat maken.

Briketten gebruiken voor de barbecue

Ook is het natuurlijk mogelijk om briketten te gebruiken tijdens het barbecueën. Deze lijken op houtskool, maar zijn gemaakt van de schil of bast van kokosnoten. Dit is een milieuvriendelijk product waar geen bomen voor worden omgehakt. De kokosnoten zijn al gebruikt voor het vlees, olie, het water en de suiker.

Kokosbriketten branden een stuk langer en sneller. Het grootste nadeel is echter dat je bij deze briketten niet de traditionele rooksmaak aan je eten krijgt, omdat deze briketten dus geen aparte geur of smaak afgeven bij de verbranding. Het is echter wel de beste optie voor het milieu.